lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Panel do kampera

Jestem właścicielem kampera na zabudowie Fiat Ducato. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad instalacją panela słonecznego na dachu. Chciałbym aby ktoś naprowadził mnie mniej więcej co powinienem kupić. Na codzień używam małego telewizora 12V, oświetlenia LED, laptopa oraz pompka do wody. Lodówkę i podgrzew wody mam na gaz.

Dziękuje

Marek

W sytuacji gdy nie ma lodówki ani podgrzewacza wody ani żadnych innych istotnych obciążeń w zupełności wystarczy panel słoneczny o mocy 50W oraz akumulator 33Ah. Mając jednak na uwadze laptopa można zainstalować panel elastyczny 100W i akumulator 55Ah. Taka konfiguracja w zupełności pokryje całe twoje zapotrzebowanie na energię elektryczną.

Filip

A co z podłączeniem naraz do akumulatora panela słonecznego oraz ładowania z alternatora. Czy nie zdarzy się tak, że podczas ładowania z alternatora uszkodzi się regulator ładowania ?

Też się nad tym zastanawiałem.

Znajomy ma tak na swoim kamperze i nie ma z tym żadnych problemów.

Jak mi opowiadał, to regulator podczas ładowania  z alternatora "widzi" naładowany akumulator i zmniejsza ładowanie do minimum.

Tutaj raczej chodzi o naładowany lub nie naładowany akumulator. Akumulator zbliżając się do stanu naładowania już przy stanie ok 80% zaczyna zmniejszać pobór prądu stopniowa aż do zerwa. Regulator jedynie limituje wysokie napięcie z paneli słonecznych a naładowany akumulator po prostu nie odbiera energii elektrycznej przez co prąd nie płynie,

Polecam nawiązać kontakt z ekspertem. U mnie panele słoneczne (co prawda na dachu domu jednorodzinnego) montowała firma pvprojekt, która odpowiedziała na wszelkie pytania oraz dobrała rozwiązania do danych potrzeb.

krzysiekk robisz się monotematyczny spamujesz w każdym temacie