solary w domku letniskowym
Quote from ramedlaw9 on 30 June 2019, 18:34Witam wszystkich fachowców.Proszę o mądre doradztwo.Otrzymałem w prezencie dwa panele słoneczne.Dla mnie to nowość,nie mniej chcę je wykorzystać w domku letniskowym-pytanie ;jak? Na tabliczkach znamionowych są informacje:
nominal maximum output 130W
nominal open circuit voltage 21,9V
nominal shortcircuit current 8,02A
nominal maximum output voltage 17,6V
nominal maximum output current 7,39A
maximum system voltage 1000V
Napięcie pomierzone w pełnym słońcu na jednym panelu to 17,92V
W szkole uczono rosyjskiego,więc nie bardzo kumam.
Panele chciał bym wykorzystać do zasilania zewnętrznego oświetlenia podwórka(oświetlenie ledowe w godzinach wieczorno-nocnych),oraz zasilania czterech wentylatorów około 20-to watowych przewietrzających domek,i gdyby się udało lodówkę turystyczną samochodową z możliwością podłączenia 230V. w związku z powyższym mam kilka pytań do ekspertów w temacie.
1.Czy panele połączyć w szereg,czy równolegle w stosunku do siebie
2.jakie urządzenia potrzebne są żeby instalacja zadziałała(jakieś typy , parametry mile widziane)
3.Jeśli potrzebny akumulator,akumulatory,to jaki,jakie żelowe,czy z płynnym elektrolitem (będą stały w jednym miejscu od momentu montażu bez dostępu osób niepowołanych).Czy mogą być samochodowe?
4.Czy istnieje możliwość zastosowania zegara sterującego oświetleniem
Ze względów bezpieczeństwa na czas dłuższej nieobecności w domku zasilanie 230V jest wyłączane co wiąże się z możliwością odwiedzania go przez osoby niepowołane, Instalacja solarna ma sprawić wrażenie stałej obecności właściciela. Jeszcze jedna uwaga;obecna instalacja 230V nigdy nie będzie kolidowała,ani współpracowała z solarną. Za ewentualne doradztwo z góry dziękuję ramedlaw9 Jeszcze jedna może nieistotna informacja:panele naświetlane są od wczesnych godzin rannych do około godziny 18-tej
Witam wszystkich fachowców.Proszę o mądre doradztwo.Otrzymałem w prezencie dwa panele słoneczne.Dla mnie to nowość,nie mniej chcę je wykorzystać w domku letniskowym-pytanie ;jak? Na tabliczkach znamionowych są informacje:
nominal maximum output 130W
nominal open circuit voltage 21,9V
nominal shortcircuit current 8,02A
nominal maximum output voltage 17,6V
nominal maximum output current 7,39A
maximum system voltage 1000V
Napięcie pomierzone w pełnym słońcu na jednym panelu to 17,92V
W szkole uczono rosyjskiego,więc nie bardzo kumam.
Panele chciał bym wykorzystać do zasilania zewnętrznego oświetlenia podwórka(oświetlenie ledowe w godzinach wieczorno-nocnych),oraz zasilania czterech wentylatorów około 20-to watowych przewietrzających domek,i gdyby się udało lodówkę turystyczną samochodową z możliwością podłączenia 230V. w związku z powyższym mam kilka pytań do ekspertów w temacie.
1.Czy panele połączyć w szereg,czy równolegle w stosunku do siebie
2.jakie urządzenia potrzebne są żeby instalacja zadziałała(jakieś typy , parametry mile widziane)
3.Jeśli potrzebny akumulator,akumulatory,to jaki,jakie żelowe,czy z płynnym elektrolitem (będą stały w jednym miejscu od momentu montażu bez dostępu osób niepowołanych).Czy mogą być samochodowe?
4.Czy istnieje możliwość zastosowania zegara sterującego oświetleniem
Ze względów bezpieczeństwa na czas dłuższej nieobecności w domku zasilanie 230V jest wyłączane co wiąże się z możliwością odwiedzania go przez osoby niepowołane, Instalacja solarna ma sprawić wrażenie stałej obecności właściciela. Jeszcze jedna uwaga;obecna instalacja 230V nigdy nie będzie kolidowała,ani współpracowała z solarną. Za ewentualne doradztwo z góry dziękuję ramedlaw9 Jeszcze jedna może nieistotna informacja:panele naświetlane są od wczesnych godzin rannych do około godziny 18-tej
Quote from Filip on 30 June 2019, 21:131. Możesz zrobić to tak i tak. Wszystko zależy jaki regulator zastosujesz. Dla połączenia równoległego wybierasz regulator PWM 20A a dla szeregowego taki, który obsłuży moc przynajmniej do 240W w układzie MPPT. Układ MPPT zapewni ci dużo wyższa wydajność i ładowanie w półcieniu a nawet w cieniu ale cena jego wacha się w granicach 500-700 zł a za najtańszego chińczyka ok 300 którego nie polecam. Lepiej kupić dobry regulator PWM niż tani chiński MPPT
2. Panele (już masz), regulator ładowania patrz pkt1. i akumulator. Z takim zestawem otrzymasz elektrownie oferująca napięcie 12V
3. Najlepszy był by akumulator żelowy ale i z elektrolitem ciekłym może być. Różnica jest taka. Żelowy wytrzyma 400 pełnych rozładowań a ten z elektrolitem ciekłym 40. Jednego wymieniasz w domyśle żelowy co kilka lat drugiego co rok albo częściej. Do paneli 2x130W sugeruję akumulator min 100-130Ah.
4. Oczywiście masz 2 opcje. Kupić regulator wyposażony już w taki zegar. Regulator ma wyjście LOAD możesz podłączyć do niego oświetlenie i będzie sterowane zmierzchowo. Czujnikiem światła są panele. Druga opcja to timer lub wyłącznik czasowy opcjonalnie włącznik ruchowy w zależności co potrzebujesz.
230V raczej bym unikał i zastanowił bym się nad lodówką 12V koniecznie z termostatem. Jeżeli jednak chciałbyś napięcie 230V to do tych paneli co masz i akumulatora 110Ah polecał bym przetwornice napięcia nie większa niż 550W.
Pozdrawiam
Filip
1. Możesz zrobić to tak i tak. Wszystko zależy jaki regulator zastosujesz. Dla połączenia równoległego wybierasz regulator PWM 20A a dla szeregowego taki, który obsłuży moc przynajmniej do 240W w układzie MPPT. Układ MPPT zapewni ci dużo wyższa wydajność i ładowanie w półcieniu a nawet w cieniu ale cena jego wacha się w granicach 500-700 zł a za najtańszego chińczyka ok 300 którego nie polecam. Lepiej kupić dobry regulator PWM niż tani chiński MPPT
2. Panele (już masz), regulator ładowania patrz pkt1. i akumulator. Z takim zestawem otrzymasz elektrownie oferująca napięcie 12V
3. Najlepszy był by akumulator żelowy ale i z elektrolitem ciekłym może być. Różnica jest taka. Żelowy wytrzyma 400 pełnych rozładowań a ten z elektrolitem ciekłym 40. Jednego wymieniasz w domyśle żelowy co kilka lat drugiego co rok albo częściej. Do paneli 2x130W sugeruję akumulator min 100-130Ah.
4. Oczywiście masz 2 opcje. Kupić regulator wyposażony już w taki zegar. Regulator ma wyjście LOAD możesz podłączyć do niego oświetlenie i będzie sterowane zmierzchowo. Czujnikiem światła są panele. Druga opcja to timer lub wyłącznik czasowy opcjonalnie włącznik ruchowy w zależności co potrzebujesz.
230V raczej bym unikał i zastanowił bym się nad lodówką 12V koniecznie z termostatem. Jeżeli jednak chciałbyś napięcie 230V to do tych paneli co masz i akumulatora 110Ah polecał bym przetwornice napięcia nie większa niż 550W.
Pozdrawiam
Filip
Quote from ramedlaw9 on 30 June 2019, 23:19Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.Mam jeszcze jedno pytanie związane z akumulatorami.Czy dwa panele potrafią naładować akumulator do maksimum w jeden średnio słoneczny dzień,a jeśli tak to czy pobory w porze wieczorowo-nocnej oceniane przeze mnie na około 120W(wentylatorki plus oświetlenie),oraz lodówka turystyczna (może być na 12V) potrafią taki akumulator rozładować?Jeszcze mała informacja.Zegar miał by włączać oświetlenie na około 4 godziny(od 20-ej do 24-ej podobnie wentylatorki,jedynie lodówka pracowała by w ciągłym cyklu.Czy regulator 12-to woltowy posiada programator z możliwością sterowania jednym odbiorem nie wyłączając drugiego?(oświetlenie załączane i wyłączane razem z wentylatorkami ,natomiast lodówka praca ciągła).Jeśli nie , czy dostępne są programatory na napięcie 12 V?Dziękuję i pozdrawiam super eksperta ramedlaw9
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.Mam jeszcze jedno pytanie związane z akumulatorami.Czy dwa panele potrafią naładować akumulator do maksimum w jeden średnio słoneczny dzień,a jeśli tak to czy pobory w porze wieczorowo-nocnej oceniane przeze mnie na około 120W(wentylatorki plus oświetlenie),oraz lodówka turystyczna (może być na 12V) potrafią taki akumulator rozładować?Jeszcze mała informacja.Zegar miał by włączać oświetlenie na około 4 godziny(od 20-ej do 24-ej podobnie wentylatorki,jedynie lodówka pracowała by w ciągłym cyklu.Czy regulator 12-to woltowy posiada programator z możliwością sterowania jednym odbiorem nie wyłączając drugiego?(oświetlenie załączane i wyłączane razem z wentylatorkami ,natomiast lodówka praca ciągła).Jeśli nie , czy dostępne są programatory na napięcie 12 V?Dziękuję i pozdrawiam super eksperta ramedlaw9
Quote from ramedlaw9 on 1 July 2019, 17:48Witam.Dodatkowe pytanie;gdybym zdecydował się na 230V to nadal potrzebuję regulator MPPT,lub PWM i przetwornicę ?,czy jedno wyklucza drugie?
Dziękuję i pozdrawiam
ramedlaw9
Witam.Dodatkowe pytanie;gdybym zdecydował się na 230V to nadal potrzebuję regulator MPPT,lub PWM i przetwornicę ?,czy jedno wyklucza drugie?
Dziękuję i pozdrawiam
ramedlaw9
Quote from Filip on 2 July 2019, 06:31Regulator ładowania jest zawsze obowiązkowy ponieważ łączy panel słoneczny z akumulatorem. Przetwornice napięcia podpinasz bezpośrednio do akumulatora.
Opcjonalnie sa takie urządzenia kombo takie jak VoltPolska Sinus PRO 1000S one mają wbudowany regulator, przetwornicę i ładowarkę sieciową ale raczej nie polecam takiego rozwiązania. ,Urządzenia tego typu są wysoce stratne energetycznie,
Regulator ładowania jest zawsze obowiązkowy ponieważ łączy panel słoneczny z akumulatorem. Przetwornice napięcia podpinasz bezpośrednio do akumulatora.
Opcjonalnie sa takie urządzenia kombo takie jak VoltPolska Sinus PRO 1000S one mają wbudowany regulator, przetwornicę i ładowarkę sieciową ale raczej nie polecam takiego rozwiązania. ,Urządzenia tego typu są wysoce stratne energetycznie,
Quote from ryszardo47 on 22 July 2019, 13:49przy okazji jeszcze się dopytam, co z podłączaniem przetwornicy napięcia bezpośrednio do regulatora pod warunkiem, że nie przekaraczamy prądu wyjściowego regulatora ?
przy okazji jeszcze się dopytam, co z podłączaniem przetwornicy napięcia bezpośrednio do regulatora pod warunkiem, że nie przekaraczamy prądu wyjściowego regulatora ?
Quote from beria52 on 24 July 2019, 11:31nie powinno byc problemu.
Trzeba wcześniej to jednak dobrze policzyć. Ja bym zmierzył, czy rzeczywiście przetwornica nie bierze więcej prądu niż ma napisane. Ważne, aby uwzględnić moc chwilową, jaką przetwornica może oddać np przy rozruchu silnika, wtedy większość przetwornic może oddać nawet 2x mocy znamionowej
nie powinno byc problemu.
Trzeba wcześniej to jednak dobrze policzyć. Ja bym zmierzył, czy rzeczywiście przetwornica nie bierze więcej prądu niż ma napisane. Ważne, aby uwzględnić moc chwilową, jaką przetwornica może oddać np przy rozruchu silnika, wtedy większość przetwornic może oddać nawet 2x mocy znamionowej
Quote from mirek22 on 23 May 2020, 23:14Więc własnie podłączam się pod temat. Moja przetwornica wyłącza się przy obciążeniu ok 200W a regulator posiadam 10 Amperowy. Czy jeżeli zmienił bym regulator na mocniejszy to mógłbym mieć podłączoną przetwornice napięcia bezpośrednio do regulatora ładowania. Chodzi o to abym widział na regulatorze ile zużywam prądu i jakie jest chwilowe zużycie.
Więc własnie podłączam się pod temat. Moja przetwornica wyłącza się przy obciążeniu ok 200W a regulator posiadam 10 Amperowy. Czy jeżeli zmienił bym regulator na mocniejszy to mógłbym mieć podłączoną przetwornice napięcia bezpośrednio do regulatora ładowania. Chodzi o to abym widział na regulatorze ile zużywam prądu i jakie jest chwilowe zużycie.